Tillåt barn och ungdomar hänga på Sociala medier

Tillåt barn och ungdomar hänga på Sociala medier

Här i bloggen lyfter jag användandet av Sociala medier och appar som exempelvis Snapchat, Tellonym, TikTok och Kik. Vad är det som driver barn och undgomar till hatet på sociala medier och vad kan  vi som föräldrar förhindra att det sker?

trolljägarna - sociala medier och barn

Föräldrar har oftast ingen aning om vad barnet har i mobilen

Som förälder med vårdnad om sitt barn har man juridiskt ansvar för sitt barn* till dess att de är 18 år. Ändå är det många föräldrar som inte vet eller tyvärr inte bryr sig om vad sitt barn gör bakom skärmen eller i mobilen. Att ladda ner en app är busenkelt och det spelar ingen roll vilken åldersgräns app-utgivaren angett. Att registrera sig som användare är inte svårare än att ange ett annat födelsedatum än när man är född. Det görs ingen identitetskontroll och krävs ingen signering via BankID eller liknande, vilket hade varit önskvärt. På så sätt hade en väldigt stor del av oönskat användande av appar filtrerats bort, även om det alltid går att hitta nya vägar.

Har du koll på ditt barns mobil?

DU har säkert betalat mobilen till ditt barn, eller då har de lånat pengar av dig för att köpa den. Men vet du vilka appar ditt barn har i sin mobil och vad man använder apparna till? Vet du vilka ”vänner” barnet har på Sociala medier och vad de skriver till varandra? Det kanske är en nyhet för dig att dessa vänner ens existerar? Att kunna lita på sitt barn är A och O men inte en självklarhet. Att skapa ett ömsesidigt förtroende med sina barn kräver trygghet, tid och engagemang.

Självklart ska man inte snoka igenom sitt barns mobil, lika lite som att man inte ska läsa någons dagbok. Det är det största beviset på brist för förtroende sinsemellan. Men för att inte ”behöva” titta i ditt barns mobil så krävs att man har ett sådan förhållande att man kan lita på varandra fullt ut. Och även om man känner sig fullt trygg med vad sitt barn gör så kommer det en tonårstid då det är dags att testa gränser. Tonårshormonerna styr och man testar sig fram i ett led att bli vuxen. Mamma och pappa är pinsamma och jobbiga och tjatar om ditt och datt.

Som tonåring tycker man inte alltid att föräldrarna har rätt. Det handlar inte om att vara trotsig eller att man vill göra tvärt emot, utan om att man faktiskt inte tror att mamma eller pappa har rätt i vad de säger. Man har kanske svårt att få vänner på högstadiet, känner sig utanför samhället och fil inte lita på nån alls. Därför vill man själv prova sig fram för att se om de verkligen har rätt. Det är inte fel att prova sig fram, det är så man lär sig livet. Men grunden ligger i att man måste ha en trygg uppfostran där man vågar vända sig till sina föräldrar då det går fel. När man som tonårig testat sin egen väg och inser att det var fel, så måste man våga vända sig till en vuxen.

Skäll och bråk löser inga problem – tvärtom

Man måste låta tonåringarna få ge utlopp för sina känslor och istället för att förbjuda och förmana, berätta om risker och konsekvenser av sitt handlande. Om man som den gammalmodiga, töntiga vuxen man är i tonåringens ögon, bemöter problemen med ilska så kan det sluta med att barnet slutar prata om sina problem med dig överhuvudtaget. Man måste kunna prata om problemen och tillsammans komma fram till en väg att lösa dem.

När barnet skriker, skäller och gråter så är det bästa att hålla humöret i behåll. Låt hen få lugna ner sig, även om det tar någon timme eller dagar och försök sedan att möta varandra och prata om det. Oavsett om det gäller pojk och flickvänner, umgängeskrets, läxor eller appar i mobilen, så gäller det att ha tålamod för att kunna mötas på vägen och diskutera.

Alla andra får ju göra det så varför inte jag?

Den mest klassiska kommentaren bland barn och ungdomar är ”Alla andra får ju göra det”. Alla andra kan vara en eller två andra och naturligtvis inte hela klassen. Skulle det vara så att hela klassen faktiskt får göra det som ni diskuterar så prata med de andra ungdomarnas föräldrar om deras syn på saken och fundera på du kanske är för hård eller har alla andra föräldrar fel?

Förbjud inte Snapchatt och sociala medier. Uppmuntra barnet, en lär dem vett och etikett.

Att förbjuda sitt 13-åriga barn att ha Snapchatt när ”alla andra” har det kan kanske vara fel. Om alla andra i klassen använder Snapchatt och de på så sätt dagligen kommunicerar på så sätt så är det ju jättebra. Det är inte Snapchatt som ska förbjudas i det här fallet, utan dumma kommentarer till varandra. Det löser ni genom att prata om hur man skriver på sociala medier och till varandra och att få barnet att förstå att en kommentar som skrivs kan uppfattas olika av olika personer.

I en chatt hör man inte tonläget i en röst och stora bokstäver och många utropstecken kan uppfattas som skrikande och argt. Men i själva verket kanske den som skriver inte är lika bra på svenska språket som alla andra och det är hens sätt att skriva. Inget illa ment alltså.

Man ska kunna stå bakom sina åsikter

Något som är väldigt viktigt vid användande av sociala medier är att man ska stå bakom sina åsikter. Registera inte användare med fingerade namn och skriv bara sådant som du skulle våga säga öga mot öga.

Ett skräckexempel på roten till näthat finns i ett app som heter Tellonym. Det är en app som är väldigt populär bland ungdomar långt ner i åldrarna trots att åldersgränsen på Tellonym är +17. Själva vitsen med appen är att man ska kunna skriva och fråga saker helt anonymt. Du kan skriva att hot och hat och ingen vet vem du är: Vad tror du händer då?

Ett klassiskt exempel från Tellonym är att man frågar något för att få bekräftelse. Och vilka ungdomar har inte ett bekräftelsebehov?

Tellonym består till 99% av näthat

T.e.x: Användaren (Inte anonym som frågeställare) ställer frågan Vad tycker du om mig? Självklart för att få höra att man är fin, snäll, snygg, osv. Vem som helst kan då svara helst anonymt och skriva vad som helst. Blandat med kommentarer om att man är snäll och fin haglar ofta kommentarer om att hen är fet, ful, äckligt, könsord, sexistiska kommentarer, att man ska gå och dö, inte borde leva, osv. En mobbare kan härja fritt utan att någonsin bli påkommen.

Det finns ingen rimlig förklaring till varför denna app Tellonym ska vara laglig eller nödvändig att ha och ägarna har friskrivit sig sina problem genom att ange +17-årsgräns. Medelåldern bland användarna är nog snarare 10-15 år.

Tellonym är i allra högsta grad ett stort problem bland barn och undgomar och borde precis som i Norge förbjudas. Det skulle i allra högsta grad kunna rädda många ungdomars liv.

Ta reda på vilka appar barnet har

På något sätt måste du som förälder ta reda på vilka appar dit barn har och vad hen skriver/gör. De flesta föräldrar tror att sitt barn sköter sig, men världen i den sociala medierna ser inte ut som man tror. Sista utvägen är naturligtvis att titta igenom ditt barns mobil, men det kan också rädda dit barns eller någon annan barns liv. Varje år tar ungdomar livet av sin p.g.a kränkningar som skett på nätet. Näthat som de aldrig vågar berätta för någon med rädsla av att de gjort fel och får skylla sig själv. Att man trotsat sina föräldrar, kanske skickat en nakenbild eller en dum kommentar till någon och sedan tror att det inte finns någon återvändo.

Jag tycker att det viktiga är att aldrig skarpt förbjuda någonting utan att prata om varför du som förälder tycker si och så, visa risker och vara villig att förlåta.


*Juridiskt ansvar t.o.m 18 år, betyder att vårdnadshavaren har plikter som t.e.x. att se till att barnet får omvårdnad, trygghet och fostran och se till att barnet inte far illa. Vårdnadshavare har även rätten och skyldigheten att besluta i personliga frågor som är viktiga för barnet, till exempel utbildning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *